28. 3. 2024

Akcie v eurozóně jsou po dohodě lídrů EU na maximu od března


Londýn/Frankfurt 21. července (ČTK) - Evropské akcie dnes zpevňují, nejvíce v eurozóně, kde vystoupily na maximum od začátku března, tedy ještě před propadem trhů v důsledku šíření koronaviru. Po dnešní dohodě lídrů Evropské unie ohledně toho, jak bude vypadat finanční pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí, si index akcií v eurozóně Euro STOXX 50 před polednem připisoval 1,7 procenta na 3446 bodů.

Finanční pomoc "je pro blok důležitou dohodou, po které si země poprvé společně vypůjčí peníze," řekl k summitu zemí unie analytik Jasper Lawler ze společnosti Capital Group.

"Bude to mít dlouhodobý dopad v tom smyslu, že pokud se Evropská unie znovu ocitne v podobné situaci, trhy budou očekávat, že vlády přijdou na pomoc," myslí si analytik Teeuwe Mevissen ze společnosti Rabobank.

Širší panevropský index STOXX 600, v němž jsou zastoupeny akcie firem i mimo eurozónu, včetně britských, vykazoval před polednem růst zhruba o 1,1 procenta na 379 bodů.

Hlavní ukazatel pařížské burzy CAC 40 si ve stejný čas připisoval 1,29 procenta na 5158,80 bodu. Index milánské burzy FTSE/MIB vzrostl o 2,25 procenta na 21.085,52 bodu.

Maxima od 24. února dosáhl hlavní index frankfurtské burzy DAX, který přidával 1,9 procenta na 13.299 bodů. Růst táhly zejména akcie softwarové společnosti SAP.

Jednání lídrů EU trvalo čtyři dny a noci. Z fondu obnovy budou moci státy už od ledna začít čerpat 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč), z toho 390 miliard eur budou tvořit granty a zbytek půjčky.

Finance určené na zotavení unijních ekonomik zasažených dopady koronavirové pandemie zvýší hodnotu unijního rozpočtu na období 2021-2027 na více než 1,8 bilionu eur. Evropská komise si peníze bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.