5. 5. 2024

Akcie v Asii na propad v USA nenavázaly, zpevňuje i Evropa


Šanghaj/Londýn/Frankfurt 12. června (ČTK) - Asijské akcie dnes nenavázaly na silný propad, který ve čtvrtek zasáhl Wall Street. V Tokiu hlavní index odepsal pouze tři čtvrtě procenta, v Číně akcie dokonce zpevnily. Na evropských akciových trzích akcie v úvodu obchodování převážně klesaly, výraznější byl v úvodu jen propad v Británii, což analytici dávají do souvislosti se statistikou o rekordním poklesu hrubého domácího produktu (HDP) Británie.

Hlavní index čínských akcií CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes vzrostl o 0,18 procenta a den uzavřel na hodnotě 4003,08 bodu. Index japonských akcií Nikkei 225 nicméně odepsal 0,75 procenta na 22.305,48 bodu.

"Nám se nezdá pravděpodobné, že by se akciový trh mohl vrátit na dno, kde byl v březnu. Tehdejší hodnoty odrážely mnohem větší míru nejistoty," řekl šéf investiční strategie ve finančním ústavu Bank of Singapore Eli Lee.

Evropské akcie zahájily obchodování poklesem, panevropský index STOXX 600 se ale brzy zotavil a kolem 10:30 SELČ vykazoval růst o 0,9 procenta zhruba na 356 bodů. Obchodníci si ale stále všímají vývoje koronaviru, zvláště po zprávách, že v některých částech Spojených států začalo opět přibývat případů nákazy.

Francouzský index CAC 40 asi hodinu po zahájení přidával 1,2 procenta na 4876 bodů, hlavní index londýnské burzy FTSE 100 měl k dobru 0,9 procenta a pohyboval se kolem 6134 bodů. Seanci ale zahájil propadem zhruba o jedno procento. Statistický úřad dnes oznámil, že britská ekonomika v dubnu kvůli dopadům koronaviru proti předchozímu měsíci klesla o rekordních 20,4 procenta, meziročně pak o 24,5 procenta.

Akcie v USA ve čtvrtek zaznamenaly nejhlubší propad od března. Dow Jonesův index odepsal 6,9 procenta, širší index S&P 500 pak ztratil 5,9 procenta. Podle analytiků je za propadem fakt, že ochably naděje na rychlé oživení ekonomiky po koronavirové krizi.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.