23. 4. 2024

Akcie Renaultu po varování před poklesem zisku prudce klesly


Akcie Renaultu po varování před poklesem zisku prudce klesly Paříž 18. října …

Akcie Renaultu po varování před poklesem zisku prudce klesly

Paříž 18. října (ČTK) - Akcie francouzské automobilky Renault po čtvrtečním varování před letošním poklesem zisku a tržeb výrazně oslabují. Na burze v Paříži dnes odepisovaly až 15 procent, a dostaly se tak na šestileté minimum 46,70 eura na akcii. Později ztrátu zmírnily asi na 12 procent.

Upravený hospodářský výhled pozorovatele překvapil. Podle analytiků z investiční banky Jefferies není zarážející ani tak samotné snížení odhadu, jako spíše jeho rozsah.

Francouzský výrobce aut má za sebou náročný rok, během nějž byl zadržen jeho dlouholetý šéf Carlos Ghosn. Podobně jako další automobilky i Renault doplácí na prudké ochlazení v sektoru výroby aut.

Renault ve čtvrtek snížil odhad tržeb a zisku na letošní rok. Už v červenci se vzdal naděje na růst prodeje, aktuálně nový management počítá s poklesem ještě prudším, o tři až čtyři procenta. Provozní marži pak nově odhaduje na pět procent, zatímco dříve počítal se šesti procenty.

Minulý týden firma propustila výkonného ředitele Thierryho Bollorého, jehož dočasnou zástupkyní se stala bývalá finanční ředitelka Clotilde Delbosová. Bolloré ve funkci vystřídal Carlose Ghosna, který byl koncem loňského roku zatčen a obviněn z finančních podvodů. Bolloré byl považován za Ghosnovu pravou ruku a číslo dvě v rámci podniku.

vjn spr

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.