26. 4. 2024

Akcie na pražské burze v týdnu stouply o 1,1 procenta


Praha 22. května (ČTK) - Akcie na pražské burze během uplynulého týdne posílily, index PX stoupl o 1,1 procenta na 877 bodů. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Největší nárůst zaznamenaly akcie výrobce textilu Pegas Nonwovens, největší pokles postihl akcie výrobce nápojů Kofola. Předchozí týden akcie oslabily o téměř dvě procenta.

"Investoři poutali pozornost na epidemiologický vývoj s podtextem rozvolňování opatření spojených s covid-19, opětovné jiskření mezi USA a Čínou, dění v Hongkongu a končící výsledkovou sezonu. Hlavně pokračování stabilizace na epidemiologickém poli přispělo ke korekci poklesu z předchozího týdne. Konkrétně akciové indexy vykázaly růst o 2,7 procenta v případě amerického indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 7,1 procenta," popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií minulého týdne byl Pegas Nonwovens s vzestupem o 10,5 procenta na 692 Kč. Společnost byla bez jakýchkoliv zpráv. Vzhledem k nízké likviditě stačí menší objednávka pro výraznější zvýšení rozkolísanosti. Navíc se cena akcie nadále držela poměrně nízko i přes to, že nemá větší ovlivnění koronavirem.

Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Kofola (o 2,5 procenta na 233 Kč). Kofola již ke konci předešlého týdne zveřejnila solidní čísla za první čtvrtletí ale současně varovala, že druhé čtvrtletí bude výrazně zasaženo situací kolem pandemie v sektoru. To vede management k úsporným opatřením.

Příští týden bude zkrácený pro USA a Velkou Británii o pondělní svátky. Trh bude nadále sledovat dění kolem pandemie, výměnu názorů mezi USA a Čínou, končící výsledkovou sezonu a technicky páteční převážení indexů MSCI. "Očekáváme, že by mohlo jít o poměrně klidný týden bez výraznějších výkyvů do čtvrtka. Avšak páteční převážení indexů MSCI sebou tradičně přináší vyšší objemy i rozkolísanost," dodal analytik.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.