29. 4. 2024

Akcie Fortuny budou v pondělí obchodovat na pražské burze naposledy


Akcie sázkové společnosti Fortuna budou od 2. května tohoto roku na základě žádosti emitenta vyřazeny z obchodování na pražské burze. Posledním dnem, kdy se budou akcie na pražské burze obchodovat, tak bude pondělí 30.


Akcie sázkové společnosti Fortuna budou od 2. května tohoto roku na základě žádosti emitenta vyřazeny z obchodování na pražské burze. Posledním dnem, kdy se budou akcie na pražské burze obchodovat, tak bude pondělí 30. dubna 2018 (emise Fortuna Entertainment Group NV, ISIN:NL0009604859) Akcie budou následně staženy i z burzy ve Varšavě. V České republice budou akcie Fortuny nadále obchodovány pouze na burze RM-systém.

Skupina Penta Investments již v březnu tohoto roku oznámila, že získala od minoritního akcionáře Franklin Templeton Investments všechny jeho akcie sázkové společnosti Fortuna a zvýšila tím svůj podíl na 95,8 procenta. To jí otevřelo cestu k vytěsnění menšinových akcionářů. Společnost Templeton vlastnila zhruba 10,6 procenta akcií a byla tak největším minoritním akcionářem. Cenu odkupu 5,5 milionu akcií ani jedna ze stran nezveřejnila.

"Podařilo se nám získat veškeré akcie společnosti Templeton. S aktuálním podílem přesahujícím 95 procent můžeme pokračovat v dalších krocích, které jsme uvedli jako součást naší dlouhodobé strategie. Fortunu přesuneme z Nizozemska do Čech a zároveň budeme pokračovat v delistingu (stažení) akcií společnosti z pražské a varšavské burzy," uvedl již v březnu mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Penta v lednu nabídla prostřednictvím dceřiné společnosti Fortbet Holdings Limited minoritním akcionářům odkup akcií na českém trhu za cenu 182,50 za akcii a na polském trhu za 29,80 polského zlotého. Templeton se dříve nechal slyšet, že nabídka většinového vlastníka Fortuny na odkup zbývajících akcií plně neodráží poctivou hodnotu podniku.

V polovině února rozhodla valná hromada Fortuny o stažení akcií společnosti z pražské a varšavské burzy. Plán získat ve Fortuně stoprocentní podíl a stáhnout její akcie z veřejného obchodování oznámila Penta již loni na konci března. Minoritním akcionářům, kteří tehdy vlastnili téměř 32 procent akcií, nabídla odkup za 98,69 koruny. Poté cenu zvyšovala.

Fortuna Entertainment Group, která se zaměřuje hlavně na kurzové sázky, vznikla v roce 2009. Původně česká firma s 25letou historií působila v České republice, na Slovensku a v Polsku. V posledním roce skupina posílila svou pozici v regionu, když expandovala na rumunský a chorvatský trh. Zároveň v Česku jako první tuzemská firma získala licenci k provozování hazardních her na internetu. Na pražskou a varšavskou burzu vstoupila v roce 2010.


 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.