29. 3. 2024

Akcie dál výrazně klesají, výnosy dluhopisů jsou na minimech


Tokio/Šanghaj/Londýn 6. března (ČTK) - Akcie na světových trzích kvůli dopadům šíření nového koronaviru dál výrazně klesají, ztráty mají hlavní asijské trhy a silným poklesem otevřela také Evropa. Investoři většinou za peníze z prodeje akcií nakupují zlato či státní dluhopisy nejbonitnějších zemí. Výnosy klíčových dluhopisů americké vlády proto klesají na stále nová minima s tím, jak v důsledku vyšší poptávky roste jejich cena. Totéž se týká dluhopisů německé vlády.

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení odepisoval 2,5 procenta na 371 bodů. Smazal tak veškeré zisky, které se mu podařilo v tomto týdnu nabrat. Nejvíce zasažen výprodejem je sektor cestovního ruchu, jehož index už je v takzvaném medvědím trhu. To znamená, že z maxima za poslední rok sestoupil minimálně o 20 procent. Trh se obává, že dopady koronaviru budou mnohem výraznější, než se dosud předpokládalo.

Akcie evropského výrobce letecké techniky Airbus odepisují přes tři procenta, což je i reakce na to, že firma v únoru nedostala žádnou novou objednávku na nákup letadel. To je další důkaz, jak výrazně je narušena důvěra v odvětví. Šest procent ztrácejí akcie britského provozovatele kin Cineworld, což je ale reakce hlavně na horší výsledky hospodaření. Firma uvedla, že výrazně nižší návštěvnost kin kvůli šíření nového koronaviru nezaznamenala.

Ve střední Evropě akcie ve Varšavě podle indexu WIG odepisují 2,4 procenta na 49.556 bodů, zatímco hlavní index budapešťské burzy BUX ztrácí 3,1 procenta na 41.310 bodů. Pražská burza, která je výrazně méně likvidní, podle indexu PX krátce po 10:00 odepisovala 3,9 procenta na 971 bodů.

Odklon od akcií nahrává zejména dluhopisům. Výnos desetiletého dluhopisu americké vlády se tak snížil až na 0,808 procenta, kde ještě nikdy nebyl. Podobně hypotéka na 30 let s pevnou sazbou má nyní v USA úrok 3,29 procenta ročně, což je také dosavadní minimum. Rychlý pokles výnosů má negativní dopad na dolar, který klesá například vůči japonskému jenu nebo švýcarskému franku. Růst pak zrychluje cena zlata, která překročila 1670 dolarů za troyskou unci a zaznamenává nejvyšší týdenní nárůst od roku 2011.

"Vzhledem k tempu inflace v USA jsou výnosy už moc nízko a já na těchto úrovních americké dluhopisy už rozhodně kupovat nechci," řekla agentuře Reuters analytička Ayako Seraová z finančního ústavu Sumitomo Mitsui Bank v Tokiu. "Ale když ostatní nakupují dál, tak to ukazuje velmi silné přání uniknout riziku. Tohle je panika," dodala.

Výprodej dnes pokračoval i na trzích v Asii, hlavní index japonských akcií Nikkei 225 odepsal 2,72 procenta na 20.749,75 bodu, a ocitl se tak nejníže za půl roku. Index čínských akcií CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 1,62 procenta na 4138,51 bodu, index Hang Seng burzy v Hongkongu pak odepsal 2,32 procenta na 26.146,67 bodu.

Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny, v celém světě už je více než 98.000 nakažených a více než 3300 lidí onemocnění podlehlo. Dvanáct nakažených nemocí COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, má i Česká republika. Na nemoc zatím neexistuje spolehlivý lék, několik se jich ale už testuje.

V Číně byla řada firem nucena omezit činnost, což narušilo globální dodavatelské řetězce a vzhledem k jejich provázanosti přeneslo ekonomické potíže do dalších zemí. Nových případů nákazy už ale v Číně ubývá a mnoho firem začíná aktivity postupně obnovovat.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.